De Kadootjes Kringloop van Jan Steen

Vanaf zes december tot zes januari starten we met een groen initiatief!  De Kadootjes Kringloop van Jan Steen!

Na Sinterklaas gaat er een groen initiatief van start: de Kadootjes Kringloop van Jan Steen begint dan tot en met Drie Koningen op 6 januari!  Een groen, duurzaam, maar bovenal gezellig initiatief van Barbara van Gelder van Something Extra.  

Elk huishouden is op enig moment wel een huishouden van Jan Steen. Soms gaat het goed en soms is het een zootje! In de schilderijen van Jan Steen staat de schilder vaak ook met een grote knipoog letterlijk en figuurlijk in een chaotische situatie. De meesterschilder heeft van 1654 tot 1656 ook korte tijd aan de Oude Delft een brouwerij/herberg gehad. Grietje, de vrouw van Jan Steen klaagde tegen haar man dat het zo rustig was en daarop nam Jan een keer levende eenden mee….., de ‘Kadootjes Kringloop’ zorgt ook voor leven in de brouwerij. 

Er is maar één spelregel: Hoe meer je geeft, hoe meer plezier er wordt beleefd!  Je kunt een oud of nieuw kadootje inleveren en dan ontvang je er ééntje weer mee!

Dat kadootje mag je houden of weer doorgeven aan iemand anders! Of breng het naar het Riethaantje. Zij zetten het dan op de plank ten bate van het hospice. Of breng het naar de Terre des Hommes, zij strijden tegen kinderuitbuiting

De kadootjes gaan in de rieten manden die je onder andere aantreft bij Trompper Optiek, Something Extra, Kledingreparatie Uniek, The Chocolate Company, drogisterij de Salamander en het Riethaantje.

 

 

Voor meer informatie: info@somethingextra.nl of bel Barbara van Gelder op 06

De Jan Steen Parade in actie op de Oude Delft

Foto: Fred Leeflang

 

 

 

 

 

Het Kadootjes Spel heeft vorig jaar ruim 800 kadootjes opgeleverd. Deze zijn afgeleverd bij de Voedselbank Delft!

 

 

Impressie van vorig jaar

        

     

We hebben het Kadootjes Spel verlengd tot Valentijsdag, de hartenkoningin haalde (in de sneeuw) de laatste manden op.

 

     

De eerste lading werd door het huishouden van Jan Steen gebracht (fotografie fred leeflang)

 
 

  #kadootjesspel

concept en realisatie: Barbara van Gelder

 

     

The feast of St. Nicholas
*oil on panel
*58.5 x 49 cm
*1670-1675
*signed b.l.: Jan Steen

     

sponsors

Something Extra Delftse Post, Kinderopvang Zon

 

 

Artikel in de Delftse Post:
https://www.delftsepost.nl/nieuws/nieuwsflits/1023321/geven-en-ontvangen-brengt-sfeer-in-delft

Geven en ontvangen brengt sfeer in de stad

Jan Steen Kadootjes Spel

         

Tot en met Driekoningen (6 januari) organiseert Barbara van Gelder van Something Extra het ‘Jan Steen Kadootjes Spel’ in de stad. Het spel is simpel: pak twee kadootjes mooi in, leg ze in de mand bij één van de deelnemers en neem een ander kadootje uit de mand mee om zelf te houden of door te geven. De manden komen te staan bij winkels, kerken en overige deelnemers. De kadootjes die over zijn, gaan naar diverse goede doelen. Dan kun je denken aan Stichting Jarige Job, Sint voor ieder1, het Stadsdiaconaat en de Voedselbank. Met dit spel komt er meer sfeer, gezelligheid en vrolijkheid in de stad.

Blij

‘De reden dat ik dit doe, is dat ik er blij van word’, zegt Barbara. ‘November en december kennen wereldwijd diverse feesten, die eigenlijk allemaal draaien om huiselijke gezelligheid, familie, oogsten en de balans opmaken: wat neem je mee in het nieuwe jaar en wat laat je los. Vanuit Something Extra ben ik veel met de Gouden Eeuw bezig en zo stuitte ik op de schilderijen van Jan Steen. Hij heeft dat vieren van feesten in huiselijke kring, met kadootjes en gezelligheid, diverse malen weergegeven, vaak met een knipoog, maar ook met een moraal.’

 Stadsbreed en Zwaan Kleef aan

‘Het spel is zo simpel en leuk, dat iedereen kan aanhaken,’ zegt Barbara van Gelder. ‘Het is voor jong en oud leuk om zowel te geven als te ontvangen’. Kies je kadootjes met zorg en aandacht, zodat de ander ze met plezier en blijdschap kan ontvangen. Het spel nodigt uit tot voorpret en een praatje, ogenschijnlijk eenvoudige dingen, maar ze zullen zeker vele lichtpuntjes opleveren.

Interesse om dit project te sponsoren zodat we meer mensen kunnen bereiken? Wil je een kadootjesmand of wil je op een andere manier meehelpen? Neem dan contact op met Barbara: 06 22766228 of mail naar info@somethingextra.nl.

 

doneren om mooie media momenten mogelijk te maken: